Onthullingen in Den Bosch (1) | Column

Beeld gouden draak Den Bosch
Logo Stadsgeheimen column

Om een stad echt van binnenuit te leren kennen moet je een stad voelen, zien en proeven. Voor deze serie verhalen reis ik, De Reizende Rijsdijk, kriskras door Nederland om steden écht te leren kennen en geheimen aan de stad te ontfutselen. Ga met me mee!

Een Zoete Start in 's-Hertogenbosch

(17-10-2023) Wanneer je het station van de Brabantse hoofdstad ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch is de officieuze naam) aan de centrumkant uitloopt, passeer je al heel snel twee echte Bossche begrippen: koud van het Stationsplein passeer je de Drakenfontein (daarover later meer) en je passeert banketbakkerij Jan de Groot. Wat bijzonder is aan deze banketbakkerij is dat de echte Bossche Bollen, dé beroemde lekkernij van de stad, hier worden gemaakt. De bollen zijn ook bij andere banketbakkerijen te koop, maar elke Bosschenaar zal je op het hart drukken om ze hier aan de Stationsstraat 24 te kopen. Dus wie ben ik om dat vriendelijke doch dwingende advies in de wind te slaan? Het is 11.00 als ik aankom, maar er staat gewoon een rij tot buiten de deur. Dat moet dus nogal wat zijn, zo’n Bossche Bol van Jan de Groot. Want hoewel de banketbakkerij ook ander lekkers verkoopt, bestellen al mijn voorgangers een of meerdere dozen Bossche Bollen. Ik houd het keurig bij één standaard bol. Het wordt warm vandaag en om nou de hele dag met een doos bollen te slepen die binnen een paar uur zijn gesmolten lijkt me niet handig. De bol bestaat uit soezenbeslag, gedoopt in chocolade en daarna gevuld met slagroom. Een heuse calorieënbom. Maar deze culinaire kennismaking met de stad smaakt goed en ik begin goed gevuld aan mijn ontdekkingstocht door ‘Oeteldonk’, zoals de stad in carnavalstijd heet.

Carnaval Oeteldonk in Den Bosch
Bossche bollen bij kraampje Jan de Groot

Ontdekkingen met oude vrienden

Via de Visstraat loop ik richting de Markt alwaar ik een vroegere vriendin, Kim, ontmoet die jaren geleden weer is teruggekeerd naar haar geboorteplaats. Zij leidt mij in een goed uurtje langs de highlights van het centrum en vertelt daar verhalen bij, dus amper anderhalf uur na mijn aankomst ben ik als Bossche ‘maagd’, ik was er nog nooit geweest, ineens goed ingevoerd in de stad en heb ik genoeg informatie om deze stad eens goed te leren kennen. Ik loop ook langs de Markt naar de VVV voor een plattegrond en folders over de stad. Ik fotografeer het gebouw ook. Waarom zou een mens de VVV in Den Bosch fotograferen? Nou, Kim vertelde mij dat dit het oudste bakstenen huis van Nederland is. En inderdaad, het gebouw dat ‘de Moriaan’ heet werd rond 1220 als woonhuis gebouwd door Hertog Hendrik I, is in de loop der eeuwen bewoond door voorname Bossche families en tegenwoordig huist er dus een toeristenkantoor in. En in de kelder onder het pand bevindt zich P79 waar in het weekeinde vaak livebands spelen. Van middeleeuwse minstrelen in 1220 in dik 800 jaar naar millennial metalheads, de oude Hendrik zou eens moeten weten!

Het gebouw de Moriaan bij de VVV

Bourgondische Zonneschijn in de Korte Putstraat

Ik strijk neer op een terrasje aan de Korte Putstraat. De Korte Putstraat is ook echt een kort straatje, ik schat de lengte op een kleine honderd meter, maar die honderd meter zijn benut met heel veel terrassen en daar houden de Bourgondische Bosschenaren van. Het zonnetje is doorgebroken, het is begin middag en langzaam stromen de terrassen van de talrijke restaurants en cafés vol. Ik zou het hier in het zonnetje ook nog wel een tijdje vol kunnen houden, maar ik ben op een missie! Ik wil veel over deze stad te weten komen. Ik wandel naar het Noord-Brabants Museum en dat bevindt zich aan de Verwersstraat 41. Een mooi en statig gebouw dat in 1615 werd gebouwd als klooster en in 1767 ten behoeve van het Militair Gouvernement werd gerenoveerd in de stijl van Lodewijk XIV. In 1984 werd het gebouw onder leiding van architect Wim Quist uitgebreid met twee nieuwbouwvleugels, in Den Bosch ook bekend als ‘De Kist van Quist.’

Terras in de Korte Putstraat Den Bosch

Kunstschatten in het Noord-Brabants Museum

De kunstcollectie bestaat uit schilderkunst vanuit de late middeleeuwen tot het heden. Er is ook een hele afdeling over Vincent van Gogh, waarin zijn nogal aangrijpende levensverhaal wordt verteld. Het Noord-Brabants Museum bezit als enige museum in het zuiden des lands originele werken van de beroemdste schilder uit Noord-Brabant, dertien in totaal. Een cultureel arrangement is als teamuitje ideaal voor een bezoek aan dit museum. Verder zijn er mooie foto- exposities uit heden en verleden, is er veel zilverwerk te zien en vergeet ook niet de mooie paleistuin met de beeldenkunst mee te pakken, nu je er toch bent! 

Vincent van Gogh schilderwerken in Noord Brabantse Museum

Het museum is mooi, met je museumjaarkaart mag je gratis naar binnen en de collectie is zeer de moeite van het bezoeken waard, maar ben ik in dit museum nou heel veel meer over Den Bosch te weten gekomen? Eigenlijk niet. Maar hoe kom ik dan wel meer te weten over de geheimen van deze mooie stad?

Dat lees je in het volgende deel!

Ben jij Geïnspireerd geraakt door dit verhaal over het prachtige Den Bosch? Ontdek ons brede scala aan teamuitjes om teambuilding te bevorderen en de stad te ontdekken.

Vincent van Gogh schilderwerken in Noord Brabantse Museum
8.4
Reviews 495 beoordelingen klanten vertellen